Ah, maandag. De perfecte dag in de week om vooruit te kijken naar al het lekkers dat tijdens de aankomende week weer op het menu zal staan. Ook de uitgeroepen dag om een reservatie te maken in dat ene restaurant dat al lang op je must-eat-lijstje staat. Kwestie van iets te hebben om naar uit te kijken. Een adres dat je zeker graag aan dat lijstje toevoegt? Album in Antwerpen.
Hoewel je de meeste albums kan opzetten wanneer je maar wil, boek je voor dit Album in Antwerpen best een plekje op voorhand. Zelfs op een doordeweekse donderdagmiddag beland ik op de wachtlijst voor de lunch. Al is er goed nieuws, want nadat die plaat even bleef hangen, is er na amper een halfuur later al een telefoontje met de aankondiging dat de culinaire muziek toch zal kunnen afspelen die dag. Aarzel dus niet om toch te bellen wanneer de website zegt dat het restaurant volgeboekt is. Met een beetje geluk kom je via de wachtlijst toch nog aan plekje.
De naam van de zaak verklapt wat je kan verwachten. Ze kozen voor ‘Album’ als een verwijzing naar een mix van verschillende liedjes die elkaar kunnen opvolgen, en tegelijkertijd toch zo anders kunnen zijn. “Een seizoensgebonden album van alles wat we leuk vinden: zuurdesem, koffie, ontbijtgerechten, lunch en kwalitatieve drankjes”, staat er op hun website te lezen. Dat klinkt als een culinair album waarbij je graag op ‘play’ drukt.
Intro
In volle verwachting stappen we het restaurant binnen, waar alleen ons tafeltje nog vrij blijkt te zijn. De ruimte is mooi ingericht en vormt één mooi geheel met de open keuken die alvast een voorsmaakje geeft van het concerto dat ons te wachten staat. Een eerste blik op de kaart belooft veel goeds.

De echte intro begint met een glaasje witte wijn en de track waarvoor Album zo bekendstaat: het zuurdesembrood. “Sinds oktober hebben we ons baksysteem verfijnd om de lekkerste versie van ons zuurdesembrood te maken, en zijn we beginnen fermenteren. We kunnen een interessante kaart lanceren bij de heropening”, vertelde eigenaar Toon Craen begin dit jaar hierover aan mij in een interview. Dat het brood inderdaad een ambachtelijk huzarenstukje is, proef je bij elke hap. Samen met de olijfolie een start die smaakt naar meer.
Track 1
“Of we met één gerechtje zullen toekomen?”, vragen we aan de man die ons bedient, waarop hij ons aanraadt om voor twee personen ongeveer vier bordjes te bestellen. Exact wat je van een albumervaring kan verwachten dus; een mix van opeenvolgingen die anders zijn en tegelijkertijd verrassend aansluiten bij elkaar.
Track 1 bestaat uit een burrata van pompoen, chimichurri en véél verse kruiden die het tot een complex geheel maken. Elke hap verrast, elke hap proeft anders. Gerechten met burrata die ik eerder proefde, lijken door deze versie plots heel saai en braaf. Album durft er zijn eigen twist aan te geven. Deze track is er eentje die je opnieuw wil opzetten, nadat de laatste noot gespeeld en de laatste toets geproefd werd. Wie verder wil nagenieten, bewaart met veel plezier het eerder gebrachte zuurdesembrood om de laatste restjes uit het bord mee weg te dippen om dat genot nog ietsje langer te laten duren.

Track 2
Als navolging van het eerste succesnummer volgt op track 2 een gerechtje als verrassing van de chef. Vind je niet voldoende vegetarische opties terug op de kaart? Dan stellen ze graag voor om à la minute iets anders met al het seizoensgebonden lekkers op tafel te toveren. Dat lekkers mag je letterlijk nemen. Het resultaat van de improvisatie werd een mix van wilde champignons, kweepeer en opnieuw een handjevol kruiden die alleen weer doen verlangen naar meer.

Outro
Dat verlangen kan gelukkig gestild worden door toch nog voor een dessert te gaan. Een outro in stijl, waarin Album zijn eigenzinnige en unieke stijl doortrekt. Geen klassiek chocoladedessert, wel een chocoladeparfait met pastinaak. Een combinatie die verrassend lekker smaakt. De pastinaak smaakt door, maar past harmonieus bij de chocolade. Laat je hier zeker niet afschrikken door groente die verwerkt worden in desserts, want het zorgt voor unieke pairings die je wil geproefd hebben.

Bisnummer
Jammer dat Spotify zijn Spotify Wrapped presenteerde net één dag voor ik de kans had om eindelijk mijn tanden in dit lokale Antwerpse Album te zetten. De kans is groot dat het anders best hoog was geëindigd in het overzicht van mijn topnummers van het jaar. Of ik en mijn gezelschap een bisnummer willen en luidkeels encore une fois roepen wanneer we de tafel verlaten? Absoluut.
Album
Vlaamse Kaai 6
2000 Antwerpen